Noen fikk kanskje med seg at jeg posta en spørreundersøkelse for to dager siden. Temaet var «Før-/etterbilder i SoMe», med spørsmålet «Hva tenker du når du ser delinger av «Før-/etterbilder» i sosiale media, av kvinner eller menn som har gjort en livsstilsendring og dermed fått endret kroppssammensetning?» Altså, før-bildet er typisk av kroppens utseende før endring ble gjort, mens etter-bildet viser ofte en kropp med mindre fett og kanskje mer muskelmasse.

Men først litt om bakgrunnen for at jeg ville undersøke nettopp dette. For det skinner kanskje litt gjennom at jeg, personlig, ikke utelukkende er positiv til dette fenomenet. Jeg mener det langt på vei er en unødvendig greie å dele for allmennheten, først og fremst med tanke på hvilket kroppspress mange, særlig unge, føler på i dag. Samtidig kommer disse delingene veldig ofte fra en coach/PT som har fulgt opp vedkommende det gjelder, og ikke nødvendigvis fra vedkommende selv. For meg fremstår da delingen som et behov for anerkjennelse og skryt til bakpersonen (som jeg velger å kalle det) for denne framgangen. Med andre ord, reklame for egne ferdigheter for å fremme salg av coaching-tjenester. Deler man bildene selv, som den personen det gjelder, er det en ting, men ofte er da bakpersonen tagga i delingen, slik at det indirekte blir reklame okke som. Jeg kunne ha skrevet mye mer her, men dere skjønner tegninga.

Nå over til spørreundersøkelsen og hva som kom ut av den. For ja, jeg ble faktisk litt overraska over hva som kom fram. Nå kan dette neppe kalles noen «forskningsrapport», med rundt 50 svar (49 fullførte for å være korrekt), gir det bare en ørliten pekepinn på meningene der ute. Jeg synes 50 svar er greit jeg på den korte stunden, og med tanke på at jeg kun har delt den organisk (ikke betalt annonsering). 75% kvinner og 15% menn, og med klar overvekt i alderen 26-45 år (ca. 82%).

Det viste seg nemlig at majoriteten er positiv til denne typen bilder. Det vil si at rundt 65% av de som svarte enten mener det er godt jobba og utelukkende blir glad på vedkommendes vegne, eller kjenner at de blir inspirert til å foreta en endring selv. Vi skal likevel ikke glemme de siste 35%, som enten ikke bryr seg og bare scroller videre, mener noe annet (skal komme litt tilbake til denne), eller faktisk BLIR LEI SEG FORDI ANDRE FÅR TIL NOE DE SELV ØNSKER.

Noen valgte å trykke på «annet» enn de svaralternativene jeg hadde oppgitt. Og her kom det noen interessante svar synes jeg. Gjengangeren var at de ikke tror bildene er ekte, er photoshoppa, og at formålet kun er for markedsføring. Noen synes det blir for mye av det gode, og gjør at vi blir vant og dermed bare scoller videre av den grunn. Det er i alle fall godt å se at flere er kritiske til om bildene virkelig gjenspeiler virkeligheten. For her kan det være mye rart. Om bildene ikke nødvendigvis er retusjert i photoshop kan man komme et godt stykke på vei med eks. endret lysforhold og kroppsholdning. Som noen valgte å skrive «… at man må ta disse bildene med en klype salt».

Avslutningsvis vil jeg si at dere kommer ikke til å få se denne typen bilder av verken meg selv eller noen av mine kunder 😉 Jeg velger heller å legge mer fokus på hva en kropp kan prestere enn hvordan den skal se ut. Så håper jeg alle i en rolle hvor de er med på å formidle en økt helsemessig gevinst av trening og kosthold tenker etter neste gang de poster bilder som kan være utløsende for enda mer kroppspress. Det trenger vi ikke mer av.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.